22 Kasım 2015 Pazar

AŞÇI KIYAFETLERİ NASIL OLMALIDIR



Restaurant otel cafe tarzı yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerde mutfak bölümünde çalışan aşçılar temizliği ve hijyeni ifade eden beyaz renkli kıyafet ve önlük giymektedirler. Özellikle temiz olup olmadığının kontrolü daha kolay olduğu için tercih edilen beyaz aşçı kıyafetleri hareketleri kısıtlamayacak şekilde olmalıdır. Yiyecek ve içeceğin satıldığı yerlerde aşçıların beyaz aşçı kıyafetlerini giymeleri zorunludur. Saç ve kıllarının dökülmemesi için şapka takan aşçılar sakal ve bıyık kesimlerini düzenli olarak yapmak zorundadırlar. Genelde aşçıların çalıştığı mekânlar Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından kontrol edilmektedir.



            Eğer aşçı kıyafetleri koyu renk olsaydı çalışırken kirlenen kıyafetlerinin kirlendiğini fark edemeyecekler ve uzun süre giymek isteyeceklerdir. Buda sağlık açısından uygun olmayan bir durumdur. Bu nedenle beyaz kıyafet giyen aşçılar saçlarını örtecek büyüklükte şapkada takarlar. Uzun süre çalışan aşçılar saçlarının uzun süre hava alması için uzun şapka tercih ederler. Böylece saç dipleri uzun süre hava alacak ve dökülme riski azalacaktır. Aynı zamanda aşçı şapkaları alındaki teri emer saçı duman ve alevden korur. Aşçı kıyafetlerinin üst kısmı uzun kollu ceketten oluşur.
Uzun kollu olmasının nedeni kolları yağdan ve sıcak sıvıların sıçramasından korumaktır. Göğüs kısmı da ateş sıçramalarına karşı dört katlı olarak üretilir. Bu tür tehlikelere karşı aşçılar kollarını kıvırmamalıdırlar. Ceketlerinin altına renkli pantolon giyebilen aşçıların olduğu gibi tamamen beyaz giyen aşçılarda vardır. Yanında çalışan yardımcılarının da temizliğinden sorumlu olan aşçılar yardımcılarının da beyaz olan kıyafetlerinde lekeleri daha kolay görerek hijyenden dolayı oluşabilecek her türlü sıkıntıya karşı önlem almış olurlar. Aşçılar insan sağlığı için her zaman dikkatli ve temiz çalışmak zorundadırlar.




Mevsim özelliklerine göre yazlık kumaş ya da kışlık kumaşlarla üretilen aşçı elbiseleri hareketleri kısıtlamayacak şekilde hazırlanmalı. Yıkanmaya karşı sağlam kumaşlı ve zorlamalara karşı sağlam dikişli yapılmalıdır. Leke tutmayan ve terletmeyen kumaştan üretilen aşçı kıyafetleri içinde aşçı kendini güvende ve rahat hissetmelidir. Tüm gün ayakta duran aşçılar ayakları içinde ortopedik önü kapalı beyaz terlik tercih etmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder