Restaurant otel cafe tarzı yiyecek ve içecek
hizmeti veren yerlerde mutfak bölümünde çalışan aşçılar temizliği ve hijyeni
ifade eden beyaz renkli kıyafet ve önlük giymektedirler. Özellikle temiz olup
olmadığının kontrolü daha kolay olduğu için tercih edilen beyaz aşçı kıyafetleri hareketleri kısıtlamayacak şekilde
olmalıdır. Yiyecek ve içeceğin satıldığı yerlerde aşçıların beyaz aşçı
kıyafetlerini giymeleri zorunludur. Saç ve kıllarının dökülmemesi için şapka
takan aşçılar sakal ve bıyık kesimlerini düzenli olarak yapmak zorundadırlar.
Genelde aşçıların çalıştığı mekânlar Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı
tarafından kontrol edilmektedir.
Uzun kollu olmasının nedeni kolları yağdan ve
sıcak sıvıların sıçramasından korumaktır. Göğüs kısmı da ateş sıçramalarına
karşı dört katlı olarak üretilir. Bu tür tehlikelere karşı aşçılar kollarını
kıvırmamalıdırlar. Ceketlerinin altına renkli pantolon giyebilen aşçıların
olduğu gibi tamamen beyaz giyen aşçılarda vardır. Yanında çalışan
yardımcılarının da temizliğinden sorumlu olan aşçılar yardımcılarının da beyaz
olan kıyafetlerinde lekeleri daha kolay görerek hijyenden dolayı oluşabilecek
her türlü sıkıntıya karşı önlem almış olurlar. Aşçılar insan sağlığı için her
zaman dikkatli ve temiz çalışmak zorundadırlar.
Mevsim özelliklerine göre yazlık kumaş ya da
kışlık kumaşlarla üretilen aşçı elbiseleri hareketleri
kısıtlamayacak şekilde hazırlanmalı. Yıkanmaya karşı sağlam kumaşlı ve
zorlamalara karşı sağlam dikişli yapılmalıdır. Leke tutmayan ve terletmeyen
kumaştan üretilen aşçı kıyafetleri içinde aşçı kendini güvende ve rahat
hissetmelidir. Tüm gün ayakta duran aşçılar ayakları içinde ortopedik önü
kapalı beyaz terlik tercih etmelidirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder